مطالعات سیاسی و اقتصادی خاورمیانه

مطالعات سیاسی و  اقتصادی خاورمیانه

خبرگزاری فارس: ایران صنایع بومی تولید موشک‌های قدرتمند دارد/ کشورهای حاشیه خلیج فارس در رقابت نظامی با ایران متکی به غرب هستند

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، «مرکز تحقیقات کمبریج» در گزارشی پیرامون  وضعیت امنیتی، نظامی کشورهای همسایه ایران در حاشیه خلیج فارس (عربستان سعودی، عراق، بحرین، کویت،قطر، امارات متحده عربی و عمان) نوشت: خلیج فارس بزرگترین مرکز واردات تسلیحات نظامی در جهان است. با وجود جمعیت نسبتا کم در این منطقه از جهان ، برخی کشورهای این منطقه به دنبال سلاح‌های آمریکایی و البته اروپایی و نیز آموزش امنیتی نیروهای خود هستند.

بر اساس این گزارش، صنایع نظامی در حال افول غرب در پی قراردادهای نظامی، امنیتی با کشورهای مشتاق  حاشیه خلیج فارس است. این کشورها دهه‌ها است که برای خودکفایی در بخش‌های بسیاری چون تهیه مواد غذایی، آب و مواد اولیه صنعتی تلاش کرده‌اند اما میل به خریداری تجهیزات نظامی در لفافه تدابیر امنیتی آن‌ها قرار دارد. به استثنا ایران، نیروهای امنیتی خارجی در این کشورها برای حفظ تدابیر امنیتی همزمان با خرید تسلیحات خارجی حکومت‌های آن‌ها حضور داشته‌اند.

 کشورهای حاشیه خلیج فارس همچنین به طور گسترده‌ای به‌ کار آموزش و ایجاد زیر ساخت‌های امنیتی و تربیت نیروهای حرفه‌ای مبادرت کرده‌اند و البته بسیاری از ظرفیت امنیتی این کشورها از خارج تهیه شده است که می‌توان به نیروی هوایی سلطنتی عمان اشاره کرد که تا این اواخر از سوی فرماندهان انگلیسی هدایت می‌شد.

در ادامه این گزارش با اشاره به فروش گسترده هواپیماهایی جنگنده ساخت انگلیس، فروش کشتی‌ها و  تانک‌های  فرانسه و حتی فروش موشک‌های راهبردی چینی به عربستان سعودی به طور ویژه، و یا اتکای نیروی امنیتی عراق به ایران، آمریکا و روسیه از لحاظ تامین تجهیزات و مشاوره‌های کارشناسی آمده است: در این بین ایران تنها کشور متکی به صنایع بومی مستحکم داخلی به ویژه در ساخت موشک‌های برد کوتاه و متوسط ، اژدرهای با سرعت بالا و البته تلاش در ساخت جنگ افزارهای هسته‌ای (ادعای غیر مستند نویسنده) بوده است و گمانه‌زنی‌های زیادی درباره تلاش کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس برای رقابت با ایران در این بخش (نظامی) وجود دارد.

در انتهای این گزارش با اشاره به چرایی تقلای فروشندگان تجهیزات نظامی به برخی کشورهای حاشیه خلیج فارس آمده است: بسیاری از تامین کنندگان تجهیزات و خدمات نظامی به منطقه در پی منافع امنیتی خود برای نفوذ و تغییر سیاسی در منطقه یا ترکیبی از هر دوی آن‌ها هستند. اما برای حکومت‌های عرب چون بحرین، عربستان سعودی و برخی دیگر نیز  خرید تجهیزات نظامی تنها برای مقاومت در برابر تغییرات سیاسی یا مواردی که هماهنگ با موارد امنیتی، سیاسی یا صادراتی آن‌ها نمی‌باشند، است.

*محبوبیت سامانه گنبد آهنین اسرائیل در کشورهای حاشیه خلیج فارس

در همین زمینه وبگاه تحلیلی «اینوستر دیلی» نوشت: در نمایشگاه هوایی دبی صنایع نظامی همگام با گرم شدن تنور تداوم رقابت منطقه‌ای بین رقبا بر این نمایشگاه مستولی شد.

بر این اساس،در حالی‌که رسانه‌های ایران چندی قبل از شلیک موفقیت آمیز موشک برد بلند عماد (بردی برابر با 1700 کیلومتر) که البته هدایت شونده نیز است، خبر دادند، امارات متحده عربی و دیگر کشورهای حاشیه خلیج فارس بیشتر به دنبال سامانه‌های دفاع موشکی هستند. در حالی‌که شرکت «نورث‌راپ گروپ» آمریکا سامانه‌های راداری و دفاع موشکی خود را در نمایشگاه هوایی دبی عرضه کرد، اما اعراب خواهان کسب فن آوری سامانه گنبد آهنین اسرائیل هستند.

سامانه گنبد آهنین

وبگاه آمریکایی یاد شده نوشت: سامانه‌های دفاعی به خاطر ترس کشورهای عرب از ایران در منطقه محبوب هستند و البته نبرد در یمن و سوریه بر ضرورت فراهم آوردن نیازهای نظامی دامن زده است.

*عربستان و امارات گام به گام به دنبال ایران

یک خبرگزاری آمریکایی نیز اخیرا در گزارشی با اشاره به برپایی نمایشگاه هوایی در امارات متحده عربی از تغییر رویکرد این کشور عرب حاشیه خلیج فارس در برگزاری این نمایشگاه و نظامی شدن آن خبر داد و نوشت: در حالی نمایشگاه تجهیزات نظامی دبی در امارات متحده عربی برگزار شد که این کشور قراردادی را به میزان 1.27 میلیارد دلار برای ارتقا سامانه تجسسی «ساب» با این شرکت منعقد کرد که در نوع خود نشان از تغییر در مفهوم برگزاری این نمایشگاه دوسالانه هوانوردی از غیر نظامی به دفاعی است.

به نوشته خبرگزاری «آسوشیتدپرس»، شرکت ساب نیز اعلام کرد که این قرارداد برای ارتقا سامانه رادار «اریی آی» هواپیماهای مسافربری «گلوبال 6000» ساخت این شرکت است.

اف 15 نیروی هوایی عربستان

از سویی دیگر شرکت «لاکهید مارتین» آمریکا نیز اعلام کرده که موفق به عقد قراردادی به نمایندگی از نیروی هوایی آمریکا برای ارتقا سامانه تک تیرانداز ،‌ حسگرهای جستجو کننده و رهگیر و رادار برای ناوبری در روز و شب و در ارتفاع پایین اف پانزده‌های نیروی هوایی عربستان سعودی شده است.

این منبع خبری در تحلیلی نوشت: در حالی‌که بهای نفت کاهش یافته و متعاقب آن درآمد کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس نیز کاسته شده است ، اما انتظار نمی‌رود عربستان سعودی و امارات متحده عربی هزینه‌های دفاعی خودشان را در سال‌های پیش رو کاهش دهند. عربستان سعودی و امارات متحده عربی رهبری نبرد در یمن را علیه انصار‌الله از مارس سال جاری به عهده دارند. عربستان سعودی و رقیب این کشور یعنی ایران، در نبرد سوریه و حمایت از گروه‌های مخالف در لبنان و بحرین در دو جبهه مخالف قرار دارند. در یمن، ایران از شیعیان حمایت سیاسی می‌کند و البته اتهام‌های عربستان مبنی بر کمک تسلیحاتی به آن‌‌ها را رد می‌نماید.

موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۴/۰۸/۲۵
عبدالکریم فیروزکلائی

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی