پیامدهای اقتصادی تقویت حضور روسیه در سوریه
تحلیلگران بر این باور هستند که حضور نظامی روسیه در سوریه بستر مناسبی را برای اقتصاد همپیمان این کشور فراهم می کند و به نوعی تهدیدکننده فرصت های اقتصادی جنگ سالاران پشتیبان داعش است.
پس از تقویت حضور نظامی روسیه در سوریه اکنون همه درباره نتایج سیاسی و نظامی آن بر سوریه و کشورهای همسایه بحث می کنند. گویا این افراد آثار اقتصادی منفی این حمله برای کشورهای پشتیبان تروریسم و در راس آن ترکیه و عربستان و آثار مثبت آن برای روسیه و همپیمانان آن، چین و برخی از کشورهای آمریکای لاتین را فراموش کرده اند.
درباره آثار اقتصادی حضور روسیه در سوریه اشاره به موارد زیر لازم است:
1: در چالش های آینده جهانی، نفت و گاز مقش عمده ای را ایفا خواهد کرد؛ بیشتر کشورهای منطقه بودجه ی خود را با استفاده از فروش این 2 ماده تامین می کنند. بسیاری دیگر از کشورها به انرژی نیاز اساسی دارند. افزون بر این، برای حمایت از گروه های تکفیری نیاز به این 2مواد ضروری است.
اکنون تقویت حضور روسیه در سوریه مانع از این می شود که داعش به راحتی بتواند نفت را به ترکیه و رژیم صهیونیستی منتقل کند. این مساله سبب شده تا بهای نفت اندکی افزایش یابد. درباره گاز هم با توجه به اینکه کشورهای اروپایی از این ماده استفاده می کنند حضور روسیه در سوریه می تواند افزایش بهای این ماده را در پی داشته باشد. با حضور روسیه شانس قطر برای برای گسترش لوله های گاز به اروپا، ترکیه و رژیم صهیونیستی کم می شود و زمینه برای روسیه برای صادر کردن گاز به اروپا از راه سوریه بیشتر فراهم می شود.
2: افزایش بهای نفت باعث تقویت بودجه ی روسیه، عراق، ایران و سوریه می شود و این مساله در سرمایه گذاری در عرصه ی نظامی هم تاثیر خواهد داشت. همچنین افزایش بهای نفت در جنگی که عربستان از راه کاهش بهای نفت علیه ایران و روسیه به راه انداخته تاثیر خواهد داشت. درست است که عربستان و همپیمانانش هم از این افزایش قیمت سود خواهند برند اما روسیه و همپیمانانش از این مساله سود بیشتری خواهند برد.
3: در کنترل داشتن تنگه باب المندب از طرف ارتش یمن و کمیته های مردمی انصارالله، کنترل تنگه هرمز توسط ایران، تقویت حضور روسیه در دریای مدیترانه سبب می شود که محور مقاومت حرکت ناوگان دریایی جهانی و کشتی های نفت کش را زیر کنترل داشته باشد. این مساله چین را در مبارزه با تروریسم به محور مقاومت نزدیک خواهد کرد.
4: دخالت روسیه بار مالی دیگری را به دوش عربستان تحمیل کرده است؛ ریاض اکنون باید افزون بر پرداخت هزینه ی جنگ یمن بر حمایت های مالی خود از گروه های تکفیری بیفزاید. افزایش بار مالی عربستان سبب شده است تا این کشور سپرده های خود در بانک های خارجی را مورد استفاده قرار دهد و طرح های بزرگ سرمایه گذاری را متوقف کند.
افزایش هزینه های ریاض سبب شده است تا مقام های این کشور، سیاست انقباض مالی را در دستور کار خود قرار دهند. این مساله نه تنها در عربستان، آثار ناگواری داشته است بلکه آثار آن به لبنان هم کشیده شده است و جریان 14 مارس این کشور از کمک های عربستان محروم شده است؛ به طوری هزاران خانواده در بیروت و صیدا به دلیل اینکه فرزندانشان بیش از 4 ماه است که حقوق دریافت نکرده اند، تهدید می شوند و بیشتر نهادهای جریان «المستقبل» هم خدمات اجتماعی خود را قطع کرده اند.
5: حضور روسیه در سوریه بر اقتصاد ترکیه نیز تاثیر خواهد گذاشت؛ این کشور پیش از این، محموله های نفتی که توسط داعش به خارج از سوریه منتقل می شد را می خرید. همچنین با افزایش بحران بخش گردشگری ترکیه هم با تهدید روبرو می شود. کاهش ارزش لیر ترکیه به میزان 24 درصد، قدرت خرید را کاهش داده است. همچنین احتمال دارد افزایش تورم در اقتصاد ترکیه سرمایه گذاران را به خارج کردن سرمایه های خود به سوی بازارهای امن سوق دهد.
اینکه ترکیه روسیه را بی نیازی از گاز این کشور و تعلیق سرمایه گذاری های روسیه تهدید کرده است تهدیدی واقعی نیست زیرا ترکیه جایگزین واقعی ندارد.
6: قدرت نمایی روسیه با سلاح های نوین، بازارهای جهانی را برای سلاح های کارامد روسی خواهد گشود و در آینده شرکت های تسلیحاتی آمریکا و اروپا را تهدید خواهد کرد. همانگونه که موفقیت نیروهای حزب الله در هدف قرار دادن تانک «میرکاوای» رژیم صهیونیستی در جنگ 33 روزه سبب شد تا برخی از قراردادها برای خرید این تانک لغو شود.
7: روسیه با دخالت نظامی خود در سوریه فرصت سرمایه گذاری در بازسازی سوریه را از کشورهای اروپایی به ویژه فرانسه خواهد گرفت؛ همانگون که این کشورها به دلیل موضع منفی خود درباره مساله ی هسته یی ایران بسیاری از فرصت های سرمایه گذاری خود را در این کشور از دست داده است، به نظر می رسد که این مساله اکنون در سوریه هم تکرار خواهد شد.
برگرفته از ایرنا مقاله
*از: نسیب حطیط
*منبع: تارنمای «الثبات » لبنان بیست و دوم مهرماه سال 1394 خورشید