مطالعات سیاسی و اقتصادی خاورمیانه

مطالعات سیاسی و  اقتصادی خاورمیانه

دیپلماسی ایرانی: مدتی است که خبری از پیشروی نیروهای داوطلب مردمی در عراق علیه داعش نیست. گویی همه چیز متوقف شده است و طرف های شیعی به وضعیت فعلی قانع شده اند. نه کسی به فکر بازپس گیری موصل است و نه پیشروی تازه ای در جبهه های غربی و شمالی عراق صورت می گیرد. صحبت از باز پس گیری رمادی نیز جسته و گریخته زده می شود. در رسانه ها نیز دیگر همانند سابق صحبت از برنامه های ارتش عراق یا نیروهای داوطلب مردمی برای فتح مناطق اشغال شده از دست داعش نیست.

یکی از نیروهای داوطلب مردمی که در جبهه خط مقدم مسئولیت اطلاع رسانی وضعیت آنها را بر عهده دارد و به دلیل حساسیت موضوع نخواست نامش فاش شود در گفت وگو با دیپلماسی ایرانی می گوید: «مخالفت امریکایی ها سد اصلی نیروهای داوطلب مردمی برای پیشروی است. امریکایی ها با حضور نیروهای داوطلب مردمی در عملیات پاکسازی مناطق از لوث داعش مخالفند و می گویند از آن جا که مناطق اشغال شده اکثرا سنی نشین هستند باید این مناطق توسط خود سنی ها و عشایر سنی از وجود داعش پاکسازی شوند.»

اما عشایر سنی عموما یا نیروهای مسلح کارآزموده در اختیار ندارند یا اگر هم دارند قدرت و تجربه کافی برای مبارزه با داعش ندارند. وانگهی بسیاری از عشایر سنی با داعش هم پیمان شده اند و بسیاری از مناطق عراق را دو دستی خود به داعش تحویل داده اند.

یک مقام آگاه در مجلس اعلای اسلامی عراق در این باره به دیپلماسی ایرانی می گوید: «نیروهای داوطلب مردمی عموما توسط ایران و فرماندهان عراقی نزدیک به ایران هدایت می شوند. امریکایی ها از این می ترسند که پیشروی های نیروهای داوطلب مردمی به نفع ایران تمام شود و امریکایی ها هیچ سهمی از این پیروزی نداشته باشند. یعنی شبیه همان چیزی که در تکریت اتفاق افتاد و امریکایی ها نتوانستند چه از لحاظ تبلیغات چه از لحاظ تاثیرپذیری میدانی سهمی از این پیروزی داشته باشند. برای همین امریکایی ها مانع از پیشروی نیروهای داوطلب مردمی می شوند و از این که این پیشروی به نفع ایران تمام شود نگرانند.»

وی در ادامه تاکید می کند، این واقعیتی است که باید بپذیریم. امریکایی ها نمی خواهند داعش در عراق از بین برود. نه در عراق نه در سوریه. بلکه می خواهند تضعیف شود تا بتوانند آن را مدیریت کنند. چرا که داعش گزینه خوبی برای امریکایی ها برای فشار به ایران و دیگر مخالفانشان در سوریه، یمن و عراق و کشورهای عربی حوزه خلیج فارس و حتی روسیه است.

اما آیا این مساله باعث سرخوردگی نیروهای داوطلب مردمی نمی شود؟

آن نیروی عضو داوطلب مردمی که در جبهه خط مقدم مسئولیت اطلاع رسانی وضعیت نیروهای داوطلب را بر عهده دارد می گوید: «چرا، این مساله باعث سرخوردگی شده است. برای همین گردان های مختلف نیروهای داوطلب با یکدیگر به اختلاف برخورده اند. از یک طرف همه مصرند که بی اعتنا به دولت پیشروی کنند و مناطق جدید بگیرند و از سوی دیگر بر سر این که چه کسی کدام جبهه را در دست بگیرد و پیش برود اختلاف پیش آمده است.»

مقام آگاه مجلس اعلا درباره اختلافات پیش آمده می گوید: «دولت با نیروهای داوطلب مردمی به اختلاف خورده است. آقای عبادی اصرار دارد جبهه بیجی تقویت شود و حضور در آن جا تثبیت شود چرا که همچنان در معرض تعقیب و گریز با داعش است اما نیروهای داوطلب مردمی می گویند باید فورا جبهه فلوجه باز شود و نبرد آغاز شود. در حالی که امریکایی ها هم مخالفند جبهه فلوجه توسط نیروهای داوطلب مردمی باز شود.»

او درباره دلیل مخالفت امریکایی ها می گوید: «امریکایی ها می گویند نیروهای داوطلب مردمی عموما شیعه هستند. آنها وقتی منطقه ای را فتح می کنند در آن جا می مانند. امریکایی ها با این کار مخالفند برای همین می گویند نباید نیروهای داوطلب مردمی فرماندهی جنگ را به عهده بگیرند.»

این مقام آگاه درباره سرخوردگی نیروهای داوطلب مردمی نیز می گوید: «سه مساله باعث سرخوردگی نیروهای داوطلب مردمی شده است. یکی بحث اختلافات میان دولت با نیروهای داوطلب مردمی که درباره آن گفتم. دوم بحث حقوق های معوقه است. بسیاری از مردم به هوای پول به این نیروها پیوسته بودند. بسیاری بی کار بودند و امیدوار بودند با پیوستن به جمع نیروهای داوطلب بتوانند پولی برای خود دست و پا کنند حتی اگر این مبلغ ناچیز باشد. مساله سوم این است که بسیاری از نیروهای شیعی تمایلی به جنگ در مناطق سنی ندارند. آنها دائما می گویند ما در مناطق سنی چه می کنیم به ما چه ربطی دارد که بیاییم به سنی ها کمک کنیم؟ سنی ها به ما علاقه ندارند چرا باید برای آنها بجنگیم در حالی که بعد از این که آنها را از داعش نجات دادیم دوباره ما را می کشند.»

وی در ادامه می افزاید: «آنها درک نمی کنند بحث حضور در مناطق سنی نشین جنبه استراتژیک دارد. چرا که بسیاری از این مناطق نزدیک به مناطق شیعه نشین هستند و حفظ آنها به معنای حفظ مناطق شیعه نشین است. مثل سامرا. ما به ناچار باید دست کم صد کیلومتر از محیط اطراف سامرا را از وجود داعش پاکسازی کنیم حتی اگر این مناطق سنی نشین باشند.»

درباره تعداد نیروهای داوطلب مردمی نیز یکی از نیروهای داوطلب مردمی می گوید: «تعداد خیلی کم شده و این نگران کننده است. بسیاری به دلیل مسائل مالی جبهه را ترک می کنند. هر چه باشد بسیاری از آنها متاهل هستند و خانواده و خانه و کاشانه دارند که با حمله داعش و به ندای مرجعیت به جمع نیروهای داوطلب مردمی پیوسته اند. در ابتدا به طور مرتب به آنها حقوق ثابت ماهانه داده می شد اما الآن مدتی است که خبری از پول نیست. این مساله سبب شده بسیاری علی رغم میل باطنی شان جبهه را ترک کنند و برای تامین نیازهای خانواده و رسیدگی به وضعیت معیشتی شان نزد آنها بروند.»

مقام آگاه در مجلس اعلا ضمن تایید این حرف می گوید: «متاسفانه تعداد نیروهای داوطلب مردمی نسبت به گذشته خیلی کم شده است. در حال حاضر چیزی بین 81 هزار تا 109 هزار نیروی داوطلب مردمی حضور دارند که بیم آن می رود به دلیل مسائل مالی از تعداد آنها باز هم کاسته شود.»

وی تاکید می کند، از لحاظ امنیتی فعلا مناطق شیعی نشین کاملا امن هستند اما خطر هنوز بیخ گوش ما است. باید خیلی به هوش باشیم که ناگهان اتفاقی نیفتد که خدای ناکرده ناامنی به مناطق شیعه نشین نیز سرایت کند.

موافقین ۱ مخالفین ۰ ۹۴/۰۷/۱۲
عبدالکریم فیروزکلائی

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی